Meer dan alleen groen
De nieuwe bestuursploeg met Groen & N-VA trad aan in januari 2019 en deed sjndsdien een nieuwe wind door ons dorp waaien. Kapelle-op-den-Bos werd de afgelopen 6 jaar groener, warmer, veiliger en eerlijker. We hebben ook heel wat bijgeleerd de afgelopen 6 jaar. Over onze gemeente, over de kansen én uitdagingen in onze gemeente en hoe wij daar mee willen omgaan. Met die extra rugzak aan ervaring, schreven we ons programma voor de bestuursperiode 2025-2030.
Goed voor de planeet
We zetten in op duurzaamheid. We ondernemen actie om de klimaatverandering te vertragen én om te gaan met de gevolgen van die klimaatverandering. Zo kunnen onze inwoners ook in de toekomst wonen in een leefbare gemeente. Daarom moeten we ruimte maken voor méér natuur, méér ontharding, méér biodiversiteit. Meer groen = meer onderhoud. We maken werk van een doordacht groenbeheer- en onderhoudsplan, want dat liep de voorbije jaren nog niet altijd even gesmeerd.
Vlotte & veilige verbindingen
We werken verder aan vlotte & veilige verbindingen – te voet, met de fiets en de auto – voor iedere Kapellenaar. We willen graag dat de fiets de meest logische en aangename keuze wordt voor de verplaatsingen binnen ons dorp, maar willen ook een plek geven aan de auto – voor wie zelf minder mobiel is. We maken ook een werkpunt van de toegankelijkheid van het treinstation.
Jeugd
Kinderen & jongeren zijn de toekomst. Da’s een megacliché, maar ’t klopt wel. Daarom willen we hen alle kansen geven die ze verdienen. We zorgen voor voldoende plaatsen in de kinderopvang, voor ruimte om buiten te spelen, en voor meer ontmoetingsplekken. Om jongeren meer ruimte te geven om elkaar te ontmoeten, willen we zorgen voor meer ontmoetingsplekken, zowel binnen als buiten, verspreid over onze gemeente. We zorgen ervoor dat (lokalen in) de gemeentelijke gebouwen meer open gesteld kunnen worden voor jongeren.
Ouderen
We dragen ook zorg voor de ouderen in onze gemeente. We zetten maximaal in op buurtgerichte zorg, om ouderen de hulp op maat te kunnen bieden die ze nodig hebben en elkaar te kunnen ontmoeten. Om ook hen voldoende te blijven informeren, zetten we in op contactmomenten per buurt. We komen naar je toe!
Betaalbaar wonen
Als we willen vermijden dat jongeren en jonge gezinnen blijven wegtrekken uit onze gemeente, moeten we inzetten op betaalbaar wonen in onze gemeente. Daarvoor zetten we in op een mix van (innovatieve) woonvormen. We zorgen dat er voldoende sociale woningen zijn, maar bieden ook voldoende kansen op de privémarkt. Het project in Oxdonk, met een mix van sociale woningen en koopkavels, is een goed voorbeeld! Mensen die al lang in Kapelle-op-den-Bos wonen, krijgen ook nog eens voorrang om de koopkavels tegen een betaalbare prijs aan te kopen.
Levendig dorp
Het openbaar domein van onze gemeente moet dé ontmoetingsplek worden bij uitstek voor iedere Kapellenaar. Een levendig centrum, waar de lokale economie bloeit en de Kapellenaar elkaar spontaan kan ontmoeten, is dan ook niet weg te denken uit onze toekomstplannen. De nieuwe Mechelseweg en het vernieuwde Marktplein is een eerste stap in de goede richting!
Verenigingen
De verenigingen zijn een belangrijke bouwsteen van ons dorpsleven. We moeten hen ondersteunen waar we kunnen. Een goed doordacht toekomstplan om aan de infrastructuurnoden van de diverse verenigingen tegemoet te komen, zowel op korte als lange termijn, moet opgemaakt worden.
Communicatie
Om al die projecten te realiseren, en ook inwoners te betrekken bij het beleid, is en blijft communicatie belangrijk. We moeten zorgen voor een communicatie op maat van iedere Kapellenaar. Daarvoor moeten we inzetten op diverse communicatiekanalen, zoals ook Instagram en WhatsApp. Als we willen zorgen dat jongeren én ouderen zich meer thuis voelen in ons dorp, moeten we ook onze publieke diensten beter afstemmen op hun noden. Wat denk je van één keer per maand extra lange opening van het gemeentehuis voor de kotstudenten? En een mobiel gemeentelijk loket dat in de buurten langskomt voor de ouderen?
Asbestvrij dorp
Tot slot blijven we ook hameren op het streven naar een asbestvrij dorp. We blijven ons focussen op het verwijderen van asbest in de gemeentelijke infrastructuur, maar ook op het aanmoedigen van de inwoners om op privé terrein asbest te laten verwijderen. Daarvoor willen een subsidie lanceren voor de opmaak van de asbestinventaris van je woning. Zo weet je zeker waar er wel of niet asbest in je huis aanwezig is.