Eenvoudiger aanvragen van kinderopvang dankzij 'Opvang Vlaanderen'

29 Augustus 2023

Eenvoudiger aanvragen van kinderopvang dankzij 'Opvang Vlaanderen'

Vanaf januari 2024 wordt het registratiesysteem van Opvang Vlaanderen opgestart in onze gemeente, waardoor de aanvragen voor kinderopvang op één centraal aanmeldingspunt kunnen gebeuren. De handige website van Opvang Vlaanderen moet ervoor zorgen dat ouders snel een opvangplaats kunnen zoeken en aanvragen.

In januari 2022 richtte het lokaal bestuur het Lokaal Loket Kinderopvang op, dat samenwerkt met lokale kinderopvanginitiatieven in onze gemeente. Vandaag kunnen ouders een opvangplaats aanvragen op twee manieren: ze kunnen een inschrijvingsformulier op de gemeentelijke website invullen of ze kunnen rechtstreeks een plaats aanvragen bij het kinderopvanginitiatief. De aanvragen die binnenkomen via de gemeentelijke website worden verwerkt en regelmatig gedeeld met de kinderopvanginitiatieven. In de praktijk merkten we dat dit een intensief proces is waar ook fouten kunnen insluipen. Daarom heeft het Lokaal Loket Kinderopvang besloten, in samenspraak met de lokale kinderopvanginitiatieven, om vanaf januari 2024 met het registratiesysteem van Opvang Vlaanderen te starten.

Opvang Vlaanderen heeft een handige website, waar ouders snel een opvangplaats kunnen zoeken en aanvragen. De aanvragen voor kinderopvang worden op deze manier gecentraliseerd, en niet meer verspreid over de gemeentelijke website en de individuele kinderopvanginitiatieven.

“We hebben vandaag in heel Vlaanderen een tekort aan kinderopvang. Om toekomstgericht kans te maken op de toekenning van nieuwe kinderopvangplaatsen in onze gemeente moet het agentschap Opgroeien beschikken over reële cijfers die de nood aan kinderopvang in kaart brengen. Door het gebruik van Opvang Vlaanderen kunnen we deze gegevens aanbieden”, zegt schepen Ilse Rymenants.

"Met 'Opvang Vlaanderen' kunnen we ouders beter helpen om een plekje te vinden voor hun kind."

Dankzij het gecentraliseerd registratiesysteem van Opvang Vlaanderen zal het verzamelen van de nodige cijfers eenvoudiger verlopen, en zal het inschrijvingsproces ook voor ouders vereenvoudigd worden. Wanneer een ouder moeilijkheden ondervindt met het online registratiesysteem, helpt de medewerker van het Lokaal Loket Kinderopvang de ouder graag verder. Iedereen heeft recht op goede kinderopvang.

"We weten hoe moeilijk de zoektocht naar kinderopvang is”, zegt Ilse Rymenants. "Met 'Opvang Vlaanderen' kunnen we ouders beter helpen om een plekje te vinden voor hun kind. En kunnen we ook beter kijken naar wat er nodig is. We zullen nu precies weten hoeveel ouders op zoek zijn naar kinderopvang en hoeveel plekjes er zijn. Dit helpt ons om de juiste beslissingen te nemen en ervoor te ijveren dat er genoeg kinderopvang is voor iedereen.”