Ilse Rymenants (45) eerste groene schepen ooit

08 December 2018

Ilse Rymenants (45) eerste groene schepen ooit

Ilse Rymenants (45) eerste groene schepen ooit: “Kapelle-op-den-Bos mag geen slaapgemeente worden”  

Ilse Rijmenants krijgt als eerste groene schepen in Kapelle-op-den-Bos heel wat sociale bevoegdheden.  FOTO: JHP

KAPELLE-OP-DEN-BOS - Achttien jaar zaten de groenen in Kapelle-op-den-Bos in de oppositie, voor het eerst maken ze samen met N-VA deel uit van de nieuwe meerderheid. Ilse Rymenants (45) wordt eerste groene schepen.
In 1988 al kwamen de groenen in Kapelle-op-den-Bos met een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op, maar die inspanning werd pas twee legislaturen later, in 2000 verzilverd met een eerste gemeenteraadslid. In 2012 ging de partij van één naar twee groene zetels en op 14 oktober jongstleden ging het naar drie groene raadsleden.

Ilse Rymenants (45) zit al drie legislaturen in de oppositie en staat te popelen om schepen te worden. zij neemt de sociale bevoegdheden - alles wat vroeger bij het OCMW zat - op zich. Dat ligt ook in het verlengde van haar job als Coördinator Welzijn en Preventie en directeur van het Kinderdagverblijf van de SInt-Jozefkliniek (AZ Rivierenland).

“Leven in het dorp”

Rymenants: “Momenteel volg ik een bijkomende opleiding aan de KU Leuven om me meer te specialiseren in preventie, onder andere om burn out te voorkomen. Mijn takenpakket wordt herzien. Vanaf januari zal ik meer tijd hebben voor het schepenambt. Want er is veel werk aan de winkel.”

Zo moet ook Kapelle-op-den-Bos de integratie van OCMW en gemeentediensten realiseren. Rymenants: “We gaan alle lokalen nodig hebben op beide sites en we zullen alles beter moeten structureren. Daarnaast zetten we hard in op buurtgericht werken: we willen terug leven in het dorp. Nu is er te veel leegstand van winkels en handelszaken. Het Marktplein moet ook dringend worden aangepakt en er moet een inhaalbeweging komen voor de heraanleg van trage fiets- en wandelwegen.”

Bijgebouwd

“Er is de laatste tijd ook veel bijgebouwd. De gemeente gaat richting 10.000 inwoners en de bevolking veroudert. We moeten jongeren dringend meer stimuleren om hier te blijven en Kapelle-op-den-Bos ook voor hen aantrekkelijk maken, zodat ze niet naar bijvoorbeeld Mechelen trekken. Dat kan je hen momenteel niet verwijten, want in Mechelen is iets te beleven. We moeten Kapelle wakker maken. Het mag hier geen slaapgemeente worden.”

De hoogbouw die in Oxdonk voorzien was, komt er niet. Rymenants: “Gelukkig maar, want de verstedelijking is overal bezig. Kapelle moet een dorp blijven. En er moet geïnvesteerd worden in een speelbos voor jongeren, een parkje voor ouderen, maar ook in een polyvalente ontmoetingsruimte.”

Vreemde combinatie

Groen (3 zetels) gaat in zee met N-VA (9 zetels), dat ook jarenlang in de oppositie zetelde. Is dat geen vreemde combinatie? Rymenants: “De wil is er bij beide partijen om hier samen een dynamiek op gang te brengen en de sfeer in het dorp terug te brengen. We hebben geen angst om onze dromen te realiseren met de nodige creativiteit."
Bron : Het Nieuwsblad - JHP