Pilootproject in Kapelle-op-den-Bos voor het gebruik van asbestafvalverpakking

07 December 2020

Pilootproject in Kapelle-op-den-Bos voor het gebruik van asbestafvalverpakking

Vanaf 1 januari 2021 wordt het verplicht om asbesthoudende materialen verpakt aan te bieden op het recyclagepark. Dit betekent dat u het asbesthoudend materiaal reeds veilig moet verpakken vooraleer u vertrekt naar het containerpark. Dankzij deze maatregel wordt het afleveren van asbestmaterialen veiliger voor u én voor de parkwachters.  Onze gemeente kreeg de kans om in het pilootproject van Intradura te stappen, waardoor het verpakkingsmateriaal in primeur in onze gemeente aanwezig is. Dit pilootproject geeft ons ook de kans om al vroegtijdig deze wijziging naar onze inwoners te communiceren en een overgangsperiode te voorzien.

Wat houdt dit nu concreet in?

Vanaf 1 december 2020 kan u het verpakkingsmateriaal voor asbest aankopen op het containerpark en asbest verpakt aanbieden op het recyclagepark. Het is echter nog niet verplicht om asbestmateriaal verpakt aan te bieden. Deze verplichting gaat pas in vanaf 1 januari 2021. Voorlopig kan u dus nog asbestmateriaal onverpakt aanbieden, maar we moedigen onze inwoners natuurlijk aan om deze nieuwe maatregel zo snel mogelijk correct toe te passen. Verpak je asbestmateriaal dus in een plastic, transparante folie en sluit deze goed af met kleefband. Meer info over de correcte manier van verpakken vind je op de website van Intradura. U kan het juiste verpakkingsmateriaal ook gewoon op ons recyclagepark aankopen.

Wat zijn de voordelen van dit pilootproject?

Door deel te nemen aan dit pilootproject wordt onze gemeente een pionier in het veilig verwerken van asbestmaterialen. Gezien de treurige asbestgeschiedenis die onze gemeente kent, hebben we een voorbeeldfunctie te vervullen. Ook geeft het pilootproject ons de kans om reeds nu in te zetten op communicatie naar onze inwoners toe. Zo is er nu reeds op het recyclagepark duidelijk aangegeven wat de nieuwe maatregel op 1 januari 2021 zal inhouden én kan u nu al het nodige verpakkingsmateriaal kopen. We kunnen dus een maand vroeger starten met het sensibiliseren van onze inwoners.

Nog vragen?

Stel ons jouw vraag via onze Facebook-pagina of stuur een mailtje naar [email protected]!

Neem een kijkje op https://www.intradura.be/nl/asbesthoudende-materialen-sorteren voor meer info over de nieuwe maatregel vanaf 1 januari 2021.