Proefproject buurtrestaurants vanaf september 2023

29 Augustus 2023

Proefproject buurtrestaurants vanaf september 2023

Het lokaal bestuur van Kapelle-op-den-Bos lanceert vanaf september 2023 het sociaal buurtrestaurant. Het Sociaal Huis en Jobervaringscentrum De Krone slaan de handen in elkaar om gedurende 4 maanden het concept van het buurtrestaurant uit te proberen in de gemeente.

Met dit proefproject zet het lokaal bestuur in op drie doelstellingen. Eerst en vooral willen we met het buurtrestaurant betaalbare maaltijden aanbieden aan alle inwoners van Kapelle-op-den-Bos: voor slechts 15 euro kunnen inwoners soep, een hoofdgerecht en een dessert eten. Daarnaast kan het buurtrestaurant de sociale interactie bevorderen en het gemeenschapsgevoel versterken. Tot slot willen we met het proefproject evalueren of het buurtrestaurant ook op lange termijn kan uitgebouwd worden.

Bevoegde schepen Ilse Rymenants benadrukt het belang van dit initiatief: "Dit sociaal buurtrestaurant is een prachtig voorbeeld van hoe we als gemeente willen zorgen voor onze inwoners, ongeacht hun achtergrond of leeftijd. Het is niet alleen een plek waar heerlijke maaltijden worden geserveerd, maar ook een ontmoetingsplaats waar vriendschappen ontstaan en waar onze gemeenschap hechter wordt. Iedereen moet kunnen deelnemen. Daarom wordt er ook een sociaal tarief voorzien en plannen we, indien het project succesvol is, om toekomstgericht naar meerdere buurten te gaan."

Het buurtrestaurant zal aanvankelijk één keer per maand plaatsvinden en wordt voor het eerst georganiseerd op woensdag 27 september 2023 in GC de oude pastorie. Als het concept aanslaat en er vraag is naar extra restaurantdagen, kunnen we in de toekomst de frequentie en de locaties (buurtgericht) uit te breiden.

"Het buurtrestaurant is niet alleen een plek waar heerlijke maaltijden worden geserveerd, maar ook een ontmoetingsplaats waar vriendschappen ontstaan en waar onze gemeenschap hechter wordt."

“Daarnaast geeft het buurtrestaurant mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt - omwille van een (arbeids)handicap - een kans om werkervaring op te doen in de keuken onder begeleiding van een ervaren kok”, voegt Ilse Rymenants toe. Jobervaringscentrum De Krone heeft reeds succesvolle buurtrestaurants opgezet in verschillende gemeenten in de regio Mechelen.

Wil je deelnemen aan het buurtrestaurant? Inschrijven vooraf is verplicht en doe je via het Sociaal Huis, de dienst Zorg en doelgroepen. Zo kunnen we het juiste aantal maaltijden voorzien en een fijne ervaring voor alle deelnemers garanderen.

Hopelijk ontmoeten we je binnenkort op één van onze buurtrestaurants!